söndag 10 april 2011

Recept på Skållat och mönsterfärg


Jag fick så många frågor om mitt brödrecept så jag tänkte bjuda er på det
Dag 1
12 dl rågsikt
1 L kokande vatten( det ska riktigt bubbla om det)
Häll det kokande vattnet över mjölet och jobba ihop, det blir riktigt tungt och kletigt så jag använder assistent, täck över bunken och låt den stå 1 dygn i rumstemp.
Dag 2
1 pkt jäst
½ glas ljummet vatten att röra ut jästen i
1 msk salt
½ dl olja
½ dl mörk sirap el. brödsirap
ca 13 dl vetemjöl (jag brukar blanda i hälften vetemjöl special, eller lite av vad jag har för mjölsorter)
Jobba ihop degen ordentligt, den blir tung.
Jäs 1 h
knåda 2 limpor , jobba degen ordentligt, bra träning för armarna...
nagga med gaffel och jäs på plåt ca 45 min.
grädda i nedre delen av ugnen i 175 gr ca 45-60 min.
knacka på limporna, de ska låta ihåliga.
Det blir två stora rejäla bröd, mycket hållbart och saftigt. Vill du ha smak är det bara att hälla i lite kryddor, Varsågoda och njut.
Sen insåg jag den bistra sanningen i hur viktigt det är att välja rätt mönsterfärg, det fina mönstret försvann helt bara för jag valde för lite kontrast. Trist men man lär sig, annars var det ett trevligt mönster så vem vet, jag kanske testar igen. Tusen tack till alla er för de fina kommentarerna om boken, ni är bara bäst
Må gott

12 kommentarer:

Cecilia sa...

Brödet ser jättefint ut! Jag borde baka mera!

Paradiset Kaos sa...

Du gör alldeles rätt som går med näsan i vädret :-)(kommentar till det du skrev häromdagen)
Jag börjar tröttna på köpbröd och det där verkar vara ett lätt recept att baka så jag ska ta mig i kragen och prova nån gång.
Ha en skön måndag imorgon!!!

Margita sa...

Tack för inlägg på min blogg garnet är engelskt så det här är bara en del av nyanserna engelska garner har fler nyanser än svenska garner och kvalitéen är jättefin.

LadyNight sa...

Kul att du vill vara med i min utlottning! Önskar dig lycka till :)

Mia sa...

Tack för receptet, denna vecka ska jag ha bak och laga mat vecka. Frivecka... Skönt! Kramar

Linda sa...

Eller varför inte en stickad strömming?! ;) Kul med boken! Klart du ska vara hur stolt som helst!!!

Anonym sa...

Tack för receptet. 1:a etappen är gjord.
Det bakas ut i morgon./Ella.

Mia sa...

Det blir kanon, ska vi vara här då? Jag fixar lunch! Kram

Pärlmudden sa...

Klart du måste testa att sticka med pärlor! det är jättekul och blir fint, tycker ajg iallafall. ;) säg till om du vill ha tips hur man gör.
Kul att du var med i boken med dna fina tofflor!
Kram!!!

Pärlmudden sa...

Glömde skriva tack för att du delar receptet på brödet som ser så smarrigt ut! Synd bara att inte mina händer tillåter knådning av degar.... är så supertrist med köpebröd jämt o ständigt.
Kram

Eva sa...

Tack för reseptet! ska testas.....
trevlig helg!

Anonym sa...

Hej hej!
Vet inte riktigt vilken "väg" jag kom in på din blogg men jag tycker den är trevlig och besöker den då och då!

Provade att baka ditt bröd idag o WOW va' bra det blev (maken jublade...) och relativt enkelt tycker jag. Så det här blir ett favvorecept - tackar!

GLAD PÅSK!!
"Challe"