måndag 26 mars 2012

Någon som minns?

Jag går sällan på loppis, är ingen saksamlare alls (garn är enda undantaget) men någon gång per år kan det hända att jag hamnar på något sådant ställe, så var fallet idag och jag fyndade en riktig minnesresa,
Jag och mormor virkade mattor och skålar av plastremsor, remsor fanns att köpa billigt i alla möjliga färger och kom man inte till affären så klippte man i plastpåsar, I mormors skåp fanns alltid ett lager i olika färger sparade och redo att klippas, sen en stor virknål, i plast också givetvis, vill minnas att det var nr 7
Runda mattor var det alltid, undrar varför, Ingen mer som virkat i plastremsor?
Ha det gott

21 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Räcker upp handen - en här! Mamma köpte sådana där remsor och så klippte hon också så där av alla möjliga plastpåsar hon fick tag i. Tänk återbruk redan på 1960-talet. Har två mattor kvar på gården i norr - något ruggslitna kanske men jag kan inte göra mig av med dem....

Pysselfarmor sa...

men du kom på - har du virkat den där nu?
Så läckra färger!

Astrid sa...

Joo..mattor.. och man lindade band runt kaffeburkar i plåt. Först skumplast och sen banden i fina mönster på. Vackert, tyckte man då iaf :D
Vad rolgt !!

Cecilia sa...

Jag var aldrig med och virkade men skakade just i helgen mammas två kvarvarande mattor. Den ena väldigt sliten men still going strong!
Jag gjorde draperier av remsor. Klistrade intill varandra på en pinne som jag hängde i balkongdörren. Det jag minns bäst var randigt i rött och grönt!

sanna sa...

jodå, visst är det bekant

Mmatilda sa...

En variant som fanns i min barndom var att vi gjorde en sorts ryamattor av de där plastbanden. Man knöt dem i knutar på ett gummi-rutnät. Ganska förskräckliga tyvärr!

Margita sa...

Jag kommer ihåg alla både ryamattor o virkade runda.

Stiko Maria sa...

Jag har inte virkat någon själv, men jag vårdar ömt farmors hemvirkade plastmatta. Den är huur bra som helst!
Så jag är lite sugen att testa göra en egen. =)
Tack för kommentaren om min helg. Det har ordnat upp sig igen. Fick sätta ner mina fötter lite hårt & vips så löste det sig.

Renée sa...

Tycker det ser så häftigt ut! Tänkte virka en rund matta till badrummet fast inte i plast utan av gamla T-shirts. Vi får se om jag får tummen ur någon gång till att göra detta...

Anta sa...

Räcker oxå upp handen jag minns att jag virkade sånna tillsammans med min farmor även lindade plåtburkar som Astrid beskrev och gjorde draperier, minns att jag fick väldigt ont i händer men snygga blev dom tyvärr finns inga kvar. Snygg matta på bilden har du gjort den nu.

Rosenvante sa...

Så klädde man gamla burkar. Vi gjorde fina mönster på pannbandet på tränset också. Tänk så användbara de där banden var.

Mia stickar sa...

Mormor virkade mattor och jag och min kompis gick och köpte såna där plastband och man gjorde nyckelringar, man trädde dem över fingrarna jag tror jag minns hur man gjorde, det gick både göra runda och fyrkantiga!

Maritas Maskor sa...

Klart jag har virkat plastmattor!!
Jag vet inte vad jag kan ha varit... 10 år kanske? Köpte i parti och minut sånna där rullar med plast och krängde mattor till alla som kunde tänkas vilja ha en :)

Stick-kine sa...

Kommer också ihåg - jag och en kompis virade plastremsor runt galgar för att få samma färg på alla galgar i garderoben!

Mmatilda sa...

Råkade bara se - Just idag kan man se hur man plastar galgar på 365 saker du kan slöjda!

Paradiset Kaos sa...

Kommer ihåg kaffeburkar som var lindade med plastband. Tror att det var min mormor som gjorde såna.
Har nog någon kvar i min ägo någonstans.

Mia sa...

Jag kommer ihåg dom! Min mormor hade sådana som vi gjorde massor av saker med. Tack för igår, det gjorde vi bra, lite sliten idag bara. Men tar det lugnt! Kramar

Anonym sa...

Nu är hemlispaket nr 2 på väg. Någonting där har anknytning till min blogg :-)
/Hemlisen

svartanova sa...

Å, vad kul!
Jag älskar ju att virka i grova material men har inte tagit mig för plastremsor än. Ska skärpa mig och skriva upp det på projektlistan.

ha det riktigt gott!
KRAM

Susilull sa...

Lite nostalgi! Har inte använt plastremsor själv, men kommer ihåg att farmor, som var otroligt duktig på alla former av handarbete, virkade olika saker av plastremsor.

Pixi sa...

JO det har jag gjort för 7 år sedan , samlade på mej olika påsar o klipopte isär men gjorde fel med att knyta ihop remsorna så det blev ju så klart knutigt o dant, så det vart inget skönt , så bara med det till tippen..skiit men man lär sej alltid nåt som att inte knyta ihop ändarna till en sådan matta..kram =)